Dekoratif Halı

Filtreleri göster

687 sonuçtan 1-60 arası gösteriliyor

687 sonuçtan 1-60 arası gösteriliyor

Dekoratif Halı Modelleri Yikanabilirhalilar.com’da

Dekoratif halı, evimizin görüntüsünü bütünleştiren bir yapıya sahip olan önemli bir eşyadır. Dekoratif Halı Modelleri genellikle farklı desenler ve çeşitli renklerle süslenmiş halılardır. Görsellik açısından eve farklı bir hava katan, seçilen renge göre evi huzurlaştıran önemli eşyalardır. Dekoratif halılar, ev içerisinde tüm odalarda kullanılmaktadır.

Mutfak, salon, koridor, oturma odası, çocuk odası vb gibi. Dekoratif halılar, konulan odaya göre gayet uyum sağlayan ve gözü yormayan bir türdür. Dekoratif halılarınızı duvar renginiz ve Zemin renginize göre seçerek tam bir ahenk sağlayabilirsiniz. Bu tür halılarda geniş desen ve geniş renk seçenekleri vardır. Bu bol seçenek sunması bakımından ev sahiplerinin beğenisine müsait Dekoratif Halı Modelleri bulunmaktadır.

Halıda Renk ve Desen Oluşumu

İslâmiyet öncesi Türk halılarında ejder ve kuş motifleri ağırlıklı olmak üzere diğer hayvan motifleri de halıda bolca işlenmiştir. Renk olarak ana renkler kullanılmaya özen gösterilmiştir. Selçuklu dönemi halılarında geometrik desenlere sahip olan küçüklü, büyüklü at ve hayvan desenlerine yer verilmiştir. Bu Selçuklu halılarında gül, lale, dal gibi orman temalı bitkiler de motif olarak kullanılmıştır.

Türk kızı, karşısında hiçbir model bulunmadan rahat çizgilerden bin bir çeşit yaratmış ve bu şekilleri halıya uyumlu bir halde aksettirmiştir. Selçuklulardan sonra günümüze kadar gelen bunca vakit içinde bu soylu şekiller devam etmekle beraber, gül, çiçek, sarmaşık, dal, yaprak benzer biçimde şekiller ağırlık kazanmış ve desen olarak kullanılmıştır. Bugün halı motiflerini oldukça çeşitli motiflerden faydalanarak halı desenlerini çizmekte ve bunları halı dokuyanlara hazır olarak vermektedirler.

Böyle olunca nakışlardaki soyluluk, düşüncelerdeki yaratma yeteneği kaybolmuş, taklide yönelik modeller çizilerek halılar bu modellerin ışığında dokunmaya başlanmıştır. 21. Yüzyıla kadar ülkemizde dokunan geleneksel halılarda Türk motifleri hakim desen olarak yerini almıştır.

Halıda koyu renklerden kaçınılarak genel olarak açık renk ve türevleri hakim renk olarak yerini almıştır. Genellikle Anadolu’da dokunan halılarda sümbül, karanfil, ve özellikle lale, gül, çiçek demeti, kandil ve sarmaşık motifleri desen olarak kullanılmıştır. Yine İslamiyet’ten sonraki Türk halılarında bulunan gamalı haç şeklindeki paralel hatlar, halıda desen olarak işlenmiştir. Motiflerdeki renk uyumuna özen gösterilmesi, halının güzel bir görünüme haiz olması için ön koşul olarak düşünülmüştür.

Duvar Halısı

Avrupa’da, duvar halısı dokuma dönemi 14. yüzyılın ikinci yarısından 18. yüzyılın sonuna kadar uzanmaktadır. Bu dönem Avrupa’da çoğu zaman halı çağı olarak adlandırdığımız bu teknikte dokunan duvar asmalarının üretimi için bilinir.

Halılar elitlere ait ve hem hususi hem de kamusal alanları süslemek için kullanılıyordu. Kral Henry VIII, hususi saraylarında 2.000 duvar halısının asılı olduğu kaydedilmiştir.

Gereç ve teknik

Yün, geleneksel olarak hem çözgü aynı zamanda atkı iplikleri için kullanılan Duvar halısı dokumada en yaygın olarak kullanılan malzemedir. Kolayca elde edilebilir ve kolayca boyanabilmesinin yanı sıra, organik mukavemeti ve esnekliği, dekoratif halılar dokumaya iyi bir ahenk sağlar.

İpek iplikler zaman zaman karmaşık ayrıntılar oluşturmaya ve tasarıma derinlik katmaya destek olmak için yünün yanı sıra atkıda da kullanılır. Metal iplikler, yüksek maliyetlerinden dolayı büyük asmalardan ziyade incil örtüleri ve cüzdanlar şeklinde minik duvar halısı örneklerinde daha yaygın olarak bulunmalarına rağmen, ayrıntı eklemek için de kullanılabilir.

Renkli olan atkı iplikleri desenlerenek bir duvar örtüsü oluşturulur. Çözgü iplikleri bir dokuma tezgahı üzerine gerilir ve dokumacılar için renkli atkı iplikleri ile bir desen kurmak üzere bir ızgara rolü görür. Duvar Örtüsü dokumasının temel özelliği, atkı ipliklerinin çoğunun çözgü süresince tam olarak ilerlememesidir.

Bunun yerine atkı parçası, küçük bir renk bloğunu oluşturmak için çözgünün belirli bir seğmentinde ileri geri hareket eder. Bu süreksiz atkı olarak bilinir. Dokumacılar bir desen ya da resim kurmak için renk blokları oluşturur.